Menu Close

24.09

 

Alexandre Andrade, traverso flauta; Srđan Stanić, barokno violončelo; Rui Soares, čembalo.

Petak, 24.09.2021 u 20h*

*Barokni flautista Alexandre Andrade će takođe održati uvodno predavanje u trajanju od 30 minuta sa početkom u 19.30.

Gde: Crkva Sv. Elizabete, Ćirila i Metodija 11, Telep.

Prodaja ulaznica i informacije: www.gigstix.com

Cena karte: 500 rsd

 

Sjaj barokne muzike u Portugalu i Španiji

Iberian Ensemble predstavlja deo repertoara potugalske i španske muzike XVIII veka, priređene traversnoj flauti, baroknom violončelu i čembalu.

Carlos Seixas (1704-1742) ističe se kao centralna figura instrumentalne muzike iz perioda kralja D. Joãoa V, najpre po po svom tehničkom umeću i virtuozitetu. Njegov obimni opus danas je predmet izučavanja, interpretacije i ponovnog otkrivanja, naročito njegovi komadi za instrumente sa dirkama. Na ovom resitalu, umetnici će predstaviti verziju Tokate u g-molu za čembalo, prerađene za traversnu flautu i čembalo.

Oko 1720. godine, na poziv dvora, u Lisabon stiže Domenico Scarlatti (1685-1757), sin čuvenog kompozitora Alekssandra Scarlattija. Stigao je na dvor da bi preuzeo ulogu dvorskog kompozitora i učitelja muzike. Od njegovih preko 550 sonata i etida, svega osam nije pisano za solo čembalo, nego za melodijski instrument uz pratnju basa kontinua. U okviru večerašnjeg programa će biti predstavljene sonate koje nose oznaku K 81 i K 91, u kojima flauta uzima ulogu soliste.

Portugalsku muziku druge polovine XVIII veka označiće i dela maestra Pedra Antónia Avondana (1741-1788). Vrlo je verovatno je da je njegova Kolekcija lisabonskih menueta pisana za događaje čije je održavanje potrajalo sve do kraja veka.

Savremenik Avondana je i Francisco Xavier Baptista (17? -1797), jedan od najviđenijih kompozitora portugalske muzike druge polovine XVII veka za instrumente sa dirkama.

U okviru programa, predstavićemo i sonatu španskog kompozitora Anselma Viole (1738-1798). On je bio kompozitor, pedagog i kaluđer manastira Monstserrat u Kataloniji (Španija). Njegov opus obuhvata sonate i specifične kompozicije za orgulje, etide za fagot, manjifikat i mise za hor i orkestar.